Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


Ha ezt az üzenetet látja, akkor a böngészőjében frissítésre szorul a Flash plugin.
Ma 2018. április 21., szombat Konrád napja van.

Csepregi zeneiskola

 

Kodály Zoltán írja:
"Kultúrát nem lehet örökölni. Az elödök kultúrája egy-kettöre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Minden teendönk egyetlen szóban foglalható össze: nevelés. Cél: magyar zenekultúra."

 

Kedves Látogató!

Az elmúlt tanévben fennállásának negyvenedik évét ünneplö csepregi zeneiskolában az évek során amatör és hivatásos muzsikusok, értö koncertlátogató közönség nevelödött. A negyven év zeneoktatásának sikerét mutatja, a közel negyven zenei pályára lépett volt tanítványunk. Ez a zeneiskola indította el és alapozta meg zenei pályafutásukat.

Ma már volt növendékeink hozzák gyermekeiket beiratkozásra, és kísérik értö figyelemmel gyermekük zenei fejlödését.

A zeneiskola oktató-nevelö munkájának sikerét igazolja a 2007. december 28-án elnyert „Kiváló alapfokú müvészetoktatási intézményi” minösítés.

Csepreg zenei hagyományai évszázados múltban gyökereznek. A város nevének elsö írásos említésével együtt utalást kapunk a kor zenéjére is. A népi hagyományok zenei emlékei, 19-20. század fordulója táján megalakult énekes és hangszeres együttesek évtizedeken át meghatározták a település és környéke arculatát. Az 1968-ban beindított zeneiskolai oktatás valódi hagyományokra épült. Zeneiskolánk a mai napig a térség zenei életének meghatározó intézménye, és ezt az elödeinktöl örökölt szerepet meg is kell öriznünk.

Csepreg vidékén élö zenét tanulni kívánó fiatalok elött is nyitva állnak a zeneiskola kapui, hiszünk Kodály Zoltán elveiben, miszerint „A zene nem magánosok kedvtelése, hanem lelki eröforrás, amelyet minden müvelt nemzet igyekszik közkincsé tenni. Kapja meg belöle részét minden magyar gyermek”

A közel 160 tanulónk tizenöt hangszer, illetve elmélet és zenekar közül választva tanulhat. A zenei oktatás Csepregen illetve Bükön folyik.

 

Hangszeres tanszakok: furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, kürt, tenorkürt, baritonkürt, trombita, harsona, tuba, ütöhangszerek, gitár, zongora, hegedü gordonka.

Elméleti tanszakok: szolfézs-zeneelmélet, zenetörténet (zeneirodalom) stílusismeret.

Egyéb tanszakok: zenekar, kamarazene.

 

Tanáraink, növendékeink rendszeres szereplöi városi és a környezö települések rendezvényeinek, ünnepségeinek.

A 2007-2008-as tanév nagy változásokat hozott iskolánk életében. A gazdasági helyzet arra kényszerítette Csepreg Város Önkormányzatát, hogy oktatási intézményeit intézményegységekként, összevont igazgatás alatt müködtesse, az intézményegységek szakmai önállósága megtartása mellett.

Az intézményegységek közös gazdálkodása mellett, legföbb „kapcsolódási pontunk” az intézményegységeinkben tanuló gyerekek. A zeneiskola sajátos színfoltja a közoktatásnak. A hangszeres zene oktatásán túl feladatunk a „személlyel” való törödés. Tanáraink hangszeres órákon hetente kétszer, egyéni foglakozásokon találkoznak növendékeikkel. A tananyag eszköz a kezünkben, amelynek segítségével fel kell tárnunk az utat tanulóink elött, egyéni adottsága, képessége és tehetsége szerinti önmegvalósítás lehetöségeire.

A zeneiskola természetesen a személyre szóló fejlesztés mellett, további tevékenységekkel színesítheti a KIKI arculatát. Az iskola rendezvényein szívesen muzsikálnak növendékeink akár szóló, akár kamaracsoportokban. Rendszeresen szerepeltünk nemzeti ünnepeinken, iskolai karácsonyon, iskolai ünnepeken, nyílt napon, pedagógusnapon, illetve az iskola-fenntaró települések rendezvényein, ünnepein. A színjátszó csoportokban is többször közremüködnek tanulóink hangszeres betétekkel.

Az csepregi óvodával az érdeklödö óvodásoknak zeneovis csoportokban lehetöségük van játékos formába betekintést nyerni a zene birodalmába. Hangszeres bemutatókat tartunk, illetve „Mikulásváró” hangversenyt adunk az óvodásoknak. A 2008-2009-es évt?l a büki óvodában is alakult zeneovis csoport.

Zeneovisaink legnagyobb része késöbb zeneiskolánk hangszeres tanulója lesz.

 

Minden évben visszatérö eseményeink:

karácsonyi hangversenyek (Csepreg, Bük, Lócs, Tömörd,)

hangszerbemutatók az óvodákban

növendékhangversenyek

tanszaki hangversenyek

tanári hangverseny

tehetségkutatás

Répce-menti fesztivál
tanévzáró hangverseny

 

Müvészetpedagógiai célkitüzésünk:

„A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonnyá tesz más szépségek iránt."

Bárdos Lajos gondolataiból merítve feladatunknak tartjuk, hogy a müvészeti oktatás-nevelés sajátos eszközeivel érzelmileg gazdag, sokrétüen gondolkodó, biztos értékrendü, értékalkotásra képes, embereket neveljünk.

 

Csepreg, 2010. február 8.

 

Benköné Krizmanich Edina
intézményegység-vezetö

 

Legfrissebb hírek, rendezvények
Rendezvények
HKSzCsPSzV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Nem sikerült az adatok lekérdezése, MySQL hibaüzenet:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '-1,1' at line 1