Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


Ha ezt az üzenetet látja, akkor a böngészőjében frissítésre szorul a Flash plugin.
Ma 2018. április 21., szombat Konrád napja van.
HÍREK

„Táncok a zenében” koncertsorozat
2016. március 29.

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap iskolánk aulája egy rendhagyó ének-zene órának adott helyet, amelyen az iskola érdeklődő tanulói vehettek részt.  Az interaktív koncertsorozattal a klasszikus zene gyöngyszemeivel ismerkedhetnek diákjaink, különböző együttesek közreműködésével. Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázat segítségével rendezhetjük meg. Az élő zenével színesített óra, folytatása a tavalyi esztendőben elkezdett koncertsorozatnak, amelyben a zenetörténet különböző korszakaiban barangolhattunk.

Az idei koncertsorozatban a zene és a mozgás kapcsolatát figyeljük meg.  E kettő fogalom az ősidők óta együtt lüktet. A mozgás az ember ősi ösztöne, ami tulajdonképpen a tánc gyökere. Már elődeink is érzelmeiket, bánatukat, örömüket kimozogták magukból, vagyis eltáncolták érzelmeiket. Tudományos kutatások alátámasztják, és tapasztalatból is tudjuk, hogy a tánc, a zenével együtt személyiségünket mellett is közösséget formálja, ezért nem mindegy, hogy milyen táncot járunk, látunk, és az sem, hogy milyen tánczenét hallgatunk. A koncertsorozattal segítséget kívánunk nyújtani az értékes „tánczenék” válogatásában.

Március 23-án a Savaria Szimfónikus Zenekar ifjú művészeiből alakult vonósnégyes vezetett be minket Európa és Amerika tánctermeibe. Megtudhattuk, hogy a paraszti táncok, mint például a magyar csárdás, az oszták landler, vagy a francia menüett milyen hatást gyakoroltak a báltermek világára. J. S. Bach táncfüzérével  XIV. Lajos a „Napkirály’ tánctermébe képzelhettük magunkat, majd a zene szárnyán a „keringők koronázatlan királyának”, Johann Straussnak légies keringőivel a bécsi császári udvarba repülhettünk.

Az 1920-as évek könnyedebb divattáncai sem maradtak ki a válogatásból.  Az argentin tangót a rendkívüli életerővel bíró chalston követte, legvégül Scott Joplin jól ismert ragtime-jával búcsúzott a zenekar.

A „Táncok a zenében” koncertsorozat következő előadásán április 8-án a Szombathelyi Művészeti szakközépiskolások mutatkoznak be,  ezúttal a csepregi diákok mellett a Répce Menti Diákok Művészeti Találkozójának összes résztvevője élvezheti a hangversenyt.

 

Benkőné Krizmanich Edina

Legfrissebb hírek, rendezvények
Rendezvények
HKSzCsPSzV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Nem sikerült az adatok lekérdezése, MySQL hibaüzenet:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '-1,1' at line 1