Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


Ha ezt az üzenetet látja, akkor a böngészőjében frissítésre szorul a Flash plugin.
Ma 2018. április 24., kedd György, Debóra napja van.

Zeneiskola története

Zeneiskola története

40 ÉVES AZ ÁLLAMI ZENEOKTATÁS CSEPREGEN

„ A zene nem magánosok kedvtelése, hanem lelki eröforrás, amelyet minden müvelt nemzet igyekszik közkincsé tenni. Kapja meg belöle részét minden magyar gyermek.”
(Kodály Zoltán: Zenei belmisszió, 1934.)

 

Csepreg mindig híres volt dalosairól és fúvósairól, ennek ellenére sokáig nem müködött állami zeneiskola városunkban. A zenét tanulni vágyó fiataloknak a szombathelyi zeneiskola adott lehetöséget a képzésre, illetve magántanárok adtak leckéket az ifjú zenészeknek. Ez a képzési lehetöség azonban nem elégítette ki az egyre jobban égö tudásvágyat. Egyre többen szerettek volna részt venni szervezett zeneoktatásban, illetve a fúvószenekar utánpótlása sem volt megoldott.

1968-ban felmerült egy állami zeneiskola létrehozásának ötlete, amelyet a Nagyközségi Tanács vezetöi is szívesen támogattak. A tárgyalások eredményeként 1968. öszén megindulhatott Csepregen az állami zeneoktatás a Köszegi Zeneiskola kihelyezett tagozataként, mintegy 50 fös tanulói létszámmal. A kihelyezett osztályok a Müvelödési Házban müködtek, zongora, hegedü és szolfézs szakokon.

 

Első zenetanárok:

DR. ILLA DÉNESNÉ -zongora

ZÁTONYI JÁNOS -szolfézs

DR. ILLA DÉNESNÉ
zongora
ZÁTONYI JÁNOS
szolfézs
HODÁSZ ISTVÁN
hegedű

Akkoriban a Forrás címü Vas megyei zeneiskolák lapja így ír erröl az eseményröl: „Bízzunk abban, hogy a csepregiek lelkesedése nem szalmaláng, kitartó és szorgalmas munka követi a kezdeményezést.”

A zeneoktatás nagy sikert aratott a nagyközségben. Minden évben kétszer egy szép koncerttel örvendeztették meg a nebulók a müvelödési ház színháztermében összejött lelkes közönséget.

1971-72-es tanévben újabb szak indítására is nyílt lehetöség. MAGYAR BÉLA vezetésével megalakult a fúvóstanszak és még ugyanabban az évben az úttörö fúvószenekar is elkezdte pályafutását.

A zenekar hamarosan a járási kulturális szemlén debütált, ahol aranyminösítést szereztek. Az eseményröl így írt a Vas Népe: „A csoportosan szereplö gyerekek közül a csepregi fúvószenekart a közönség nem engedte le a színpadról. Olyan szépen muzsikáltak, hogy a felnöttekböl álló zsüri néhány tagjának a könnye is kicsordult.”

A következö évben már fafúvósokkal és ütösökkel gazdagodva állt fel az úttörözenekar.

1976-77-es tanévben SÁRVÁRY LÁSZLÓ vette át a fúvószenekar vezetését és a fúvósok oktatását. Ettöl a tanévtöl indult el LEZSÁK LAJOS vezetésével a klarinét oktatása is.

1977-es esztendö nagy elörelépést hozott a zeneoktatás minöségi fejlödésében, ugyanis a Müvelödési Ház után a mostani, új, önálló épület adott otthont az oktatásnak.

1984-ben a csepregi zeneiskola a Vas Megyei Tanács rendeletében fiókiskolaként szerepelt.

1987-ben Sárváry Lászlót nevezték ki a fiókiskola vezetöjének.

1988-ban alakították ki zeneiskolánk szolfézstermét. Eddig az általános iskola ének-zene terme adott helyet a szolfézsóráknak. Ugyanettöl az évtöl fogva lehetöség nyílt a kürt illetve a fuvola oktatására is. Ekkor kezdte meg munkáját az ifjúsági vonószenekar, KANCSÓ ZOLTÁN vezetésével.

1989-ben indult el Bükön a zeneoktatás a zeneiskola kihelyezett osztályában.

1990-91-es tanévben öt tanuló felvételizett sikeresen zenemüvészeti szakközépiskolába. Ebben az évben merült fel a zeneiskola önállósodásának gondolata. 1991-ben az intézmény Zeneiskola Csepreg nevet vette fel. Az iskola igazgatója Sárváry László lett.

A következö évben Bükön tovább bövült a választható hangszerek köre, megkezdödött a gitár és a zongoraoktatás. Szakonyban is indult egy kihelyezett osztály, furulya hangszerrel, illetve a Csepregi óvodában a zeneovi.

1993 öszén a zeneiskola névadó jubileumi ünnepséget rendezett. Az október 15-17-ig tartó rendezvénysorozaton BOGNÁR IGNÁC zeneszerzö, karigazgató és tenorénekes nevét vette fel az iskola. A csepregi zeneoktatás 25. évét hangversenyek, kiállítások, müsorok tették emlékezetessé.

Bük és Szakony mellett még két faluban, Böben és Simaságon is útjára indult a zeneoktatás. A következö évben már 273 tanulóval büszkélkedhetett zeneiskolánk.

1998-ban a 30 éves jubileumot egy jubileumi koncerttel ünnepeltük.

Szakony, Bö és Simaság tagiskolával 2005 szeptemberével a fenntartó megszakította a további együttmüködést, így ezekben az iskolákban megszünt a zeneoktatás.

Csepreg Város Önkormányzat Képviselö-testülete 2007. augusztus 31-ével jogutódlással megszünteti a Bognár Ignác Zeneiskolát, és egy új költségvetési szervet alapít Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola, Zeneiskola-alapfokú müvészetoktatási intézmény, Óvoda és Bölcsöde Közös Közigazgatási Intézmény néven. Az új intézmény vezetöje Király Árpád, intézményegység vezetö Kancsó Zoltán, 2008. szeptember 1-jétöl az intézmény vezetöje dr. Barityiné Házi Ottilia, 2009. szeptember 1-jétöl az intézményegység-vezetö Benköné Krizmanich Edina.

Legfrissebb hírek, rendezvények
Rendezvények
HKSzCsPSzV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Nem sikerült az adatok lekérdezése, MySQL hibaüzenet:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '-1,1' at line 1